Hem / Sagt i branschen / Tänker regeringen svika samhällets svagaste?

Tänker regeringen svika samhällets svagaste?

 

Regeringen fryser uppräkningen av assistansersättningen till 1,4 procent årligen till och med 2018. Samtidigt ökar kostnaderna när den lägre arbetsgivaravgiften för unga slopas, vilket innebär kraftigt ökade kostnader för en fjärdedel av branschens medarbetare. Regeringen bäddar därmed för ett svek mot de som är beroende av en fungerande assistans.

Inga-Kari Fryklund & Helena Sjölander, Vårdföretagarna

Vi människor kan i delar av livet vara olika starka att klara oss på egen hand. När vi är friska tar vi för givet att vi också i fortsättningen kan klä på oss om morgonen, ta oss till vårt arbete eller sköta vår intimhygien. Alla de saker som när vi tillåts fundera en stund är bitarna som utgör delar av våra liv.

I Sverige finns tusentals människor för vilka de här sysslorna inte är banala utan kan utgöra hinder för ett delaktigt och meningsfullt liv. Det är många gånger den personliga assistansen som är skillnaden mellan att överleva och att verkligen leva.

Men genom en politik som inte tar konsekvenserna i beaktande bäddar regeringen nu för ett svek mot den grupp som är beroende av en fungerande assistansbransch – det kan omöjligen vara regeringens avsikt.

Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

 

Titta också på

Bra frågor från Bengt Eliasson till Åsa Regnér!

Bengt Eliasson (L) skrev den 20/4 en interpellation till Statsrådet Åsa Regnér.   Jag vill …