Hem / Sagt i branschen / Lise Lidbäck, Neuroförbundet – ”Kvalitet och träffsäkra insatser är dimridåer som döljer nedskärningar”
Foto: Håkan Sjunnesson
Foto: Håkan Sjunnesson

Lise Lidbäck, Neuroförbundet – ”Kvalitet och träffsäkra insatser är dimridåer som döljer nedskärningar”

lise-lidback-foto-hakan-sjunnessonAtt egenvård inte räknas som grundläggande behov gör nu att fler förlorar sin assistansersättning. Regeringen måste nu agera mot domarna och ändra regleringsbrevet till Försäkringskassan, säger Lise Lidbäck.

Till och med november 2016 har antalet som hamnar under 20–timmarsgränsen vid omprövning åter börjat öka enligt senaste statistiken från Försäkringskassan. Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, märker en ökad rädsla och osäkerhet
– Jag kommer i kontakt med många som uppger att de är rädda för att förlora sin assistans eller att de redan gjort det. Deras funktionsnedsättning kan vara oförändrad eller till och med sämre men domstolspraxis gör att de trots detta kan förlora sin assistans.

Egenvård en dramatisk förändring

Den senaste tiden har många fått indragen assistans eftersom egenvård inte längre räknas som grundläggande behov. Detta sker efter att Försäkringskassan våren 2016 började tillämpa en dom från 2012 i Högsta Förvaltningsdomstolen. Till egenvård räknas tex sondmatning och hjälp med teknisk utrustning för andning. Detta berör tex personer med muskelsjukdomar som behöver andningshjälp via en tracheostomi.
– Det räknas inte som grundläggande behov längre utan ska föras över till sjukvården. Det innebär en oerhörd otrygghet.
Vad händer om de förlorar sin assistansersättning?
– Jag vet inte om att det hänt ännu, men vi har medlemmar som hamnar på andningskliniken, eftersom de är för gamla för att få assistans. De kan inte komma hem utan får bo kvar på sjukhuset, hemsjukvården kan inte vara på plats hela tiden. Detta riskerar nu att hända personer som förlorar sin assistans.

 

Läs hela artikel på Assistanskoll.

Foto: Håkan Sjunnesson

Titta också på

Bra frågor från Bengt Eliasson till Åsa Regnér!

Bengt Eliasson (L) skrev den 20/4 en interpellation till Statsrådet Åsa Regnér.   Jag vill …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *